Z pieczonych ziemniaków i kilku dodatków robię rewelacyjną przekąskę. Każdy zajada ze smakiem
Na młode ziemniaki czekam cały rok, zwłaszcza na te pierwsze. Najbardziej lubię te drobne, które można jeść razem ze skórką. To właśnie z nich zrobiłam ostatnio niepowtarzalną przekąskę. Połączyłam je tylko z prostymi, ciekawymi dodatkami. Wszyscy zajadali z prawdziwą przyjemnością.
Z czym komponują się młode ziemniaki?
By przygotować przekąskę z młodych ziemniaków, warto połączyć je z pełnymi smaku dodatkami. Dobrze będą pasować np.: ogórki małosolne, cebula, oliwki, jabłko, jajko gotowane na twardo, wędzony boczek, grillowana kiełbasa, wędzony łosoś, filety śledziowe. Warto sięgnąć po pożywniejszy składnik i lżejszy dodatek w postaci owocu lub warzywa.
Jak zrobić pożywną przekąskę z ziemniaków?
Moją pożywną przekąskę zrobiłam z pieczonych ziemniaków. Ponieważ miały delikatną skórkę, tylko dokładnie je wyszorowałam i opłukałam, a potem przekroiłam wzdłuż na połowę. Po wymieszaniu z przyprawami i olejem, ułożyłam je na blasze piekarnika i piekłam, aż zrobiły się miękkie i rumiane. Po przestudzeniu zrobiłam z nich koreczki, nadziewając na wykałaczki także kawałki fileta śledziowego i plasterek jabłka. Jak się okazało, składniki te bardzo dobrze ze sobą grają.
Przepis: Przekąska z pieczonych ziemniaków
Pieczone ziemniaki ze śledziem i jabłkiem podane na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 6 niedużych, młodych ziemniaków
- 1-2 łyżki oleju
- mielony kminek
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
- 3 solone filety śledziowe
- 1 jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 6 łyżeczek sosu tatarskiego
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety śledziowe zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz, przekrój wzdłuż na połowę. Olej wymieszaj z przyprawami, włóż do nich ziemniaki, wymieszaj. Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojem do góry. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Nadziewanie składnikówŚledzie odsącz, osusz papierowym ręcznikiem, każdy przekrój na 4 kawałki. Jabłko umyj, wytrzyj, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Na każdą połówkę upieczonego ziemniaka połóż kawałek śledzia, jabłka i cebuli. Składniki zepnij wykałaczką, wbijając ją w ziemniaka. Wierzch przekąski udekoruj sosem i koperkiem.
Jak podać przekąskę z młodych ziemniaków?
Przekąskę z młodych ziemniaków można podać w formie koreczków. Wtedy zjada się ją z przyjemnością i łatwością. Jako dodatek do tej przekąski warto podać lekki sos. Najlepiej sprawdzi się sos jogurtowo-czosnkowy z dodatkiem świeżych ziół. Dobrze też będzie harmonizował sos tatarski, bo ma wyrazisty smak.